TEATER // ANMELDELSE – Eller: Troldene er her. Teater Sort/Hvid inviterer inden for i troldenes hule i The Troll S/How. Scenografi og masker kunne minde om trolde i børne-TV, men der er bestemt ikke noget hyggeligt ved internet-troldene, der spreder had, splid og misinformation – det mest uhyggelige er, at troldene det er os.

En fortællerstemme placerer os i en verden, hvor de trygge grænser er udvisket, og hvor hele verden er tilgængelig ved et klik. Ind træder troldene – med bevægelser som Sims-figurer – til en hyggelig middag, hvor de vender verdenssituationen.

Men når det hele bliver for uoverskueligt og de føler sig trængt, skifter de til deres gutturale troldesprog. Frygten bliver til aggression. Hellere at det går ud over dem end os, er parolen. Knive og køller kommer frem, og publikum inviteres til at være med til at bashe.

The Troll S/How på de sociale medier

Magtesløsheden får folk til at slå fra sig. Uden garanti for at ramme magten. Protest forvandles til pøbel. De sociale medier er det perfekte forum.

I det små kan det måske bare være lidt ”road rage”, der får lov til at boble ud i et facebook-opslag, et tweet, en kommentar. Og boblerne brister med personangreb og perfiditeter. Det må jo være nogens skyld. Og den slags er fristende at klikke på.

De tre trolde på scenen kommer også noget i vildrede, når de skal skelne mellem troldefabrikker og nogle partiers velsmurte kampagnemaskiner. Simple sandheder er nu engang nemmeste at forstå, og troldene har en fest.

Den civiliserede meningsudveksling i borgerlig offentlighed trues i sagens natur, når nogle deltagere har maske på. Vi bliver forståeligt vrede, når nogen ikke overholder spillereglerne. Men når vi lukker nogen ude, har de jo kun troldene at lytte til … eller dem, der taler troldenes sprog.

Fire grimme og grumme stjerner til The Troll Show for en festlig udfordring. Værsgo’ at dele, kommentere og bashe.

The Troll Show spiller på Teater Sort/Hvid til 13. april.

Dramatiker/instruktør: Sigrid Johannesen

Videolink: http://.sort-hvid.dk/projekt/the-troll-show/

Foto: Frederike Dalum