TEATER // ANMELDELSE – The Three Brexiteers virkede som en brillant idé med ordspillet på Alexandre Dumas De tre musketerer, da Vivienne McKee kom på ideen i januar. Siden har briterne gjort alt, hvad der stod i deres magt, for ikke at give historien en meningsfuld afslutning. Men derfor kan vi jo godt have det sjovt alligevel.

Som sædvanlig er årets forestilling en fest for det anglofile publikum, selv om handlingen hovedsagelig udspiller sig i Paris. Det lykkes for eksempel at indflette en hommage til Monty Pythons 50-års jubilæum, og prøv at oversætte Rue de Centime for en skuespiller fra Liverpool.

All for fun og Brexit-satire

Eller som slagordet lyder ”Fun for all and all for fun”. Mckees plot ruller sig ud i alle retninger for både at parodiere forlægget, komme med oplæg til sang- og dansenumre, give plads til lumre dobbelttydigheder og naturligvis lidt velplaceret Brexit-satire.

David Bateson som Kardinal Rich-perv omgivet af jubilerende inkvisition (spansk) og et par andre håndlangere (Claus de Lichtenberg, Bennet Thorpe, Jefferson Bond, Kevin Kiernan-Molloy)

Eftersom EU ikke eksisterede i 1630, kommer det i øvrigt til at handle om Bretagnes ønske om at træde ud af Frankrig – deal or no deal – anført af musketererne, der er gået under jorden efter fængslingen af deres anfører, Captain El Signor (trofaste fans vil elske det)

I det hele taget er årets The Three Brexiteers mere en meta-forestilling end nogensinde før (og det siger ikke så lidt). Skuespillerne træder ind og ud af deres roller. Helt i tidens teatertrend beslutter Katrine Falkenberg og Jefferson Bond at bytte rolles, så hun er D’Artagnan og han Constance. Indtil de alligevel bytter tilbage.

Feministisk tirade

Hvilket giver Katrine lejlighed til en feministisk tirade mod hendes elendige replikker og rolle som jomfru i nød og stik-i-rend-pige. Og så ser vi bort fra, at hun spillede hovedrollen sidste år som Phileas Fogg’s søster, der drager på eventyr. Men alt er tilgivet – hun har showets bedste stemme og kan altid presse en ekstra sang ind.

Så er vi godt nok i England blandt rige “toffs” – et af mange vidunderlige shownumre i The Three Brexiteers (Jefferson Bond, Claus de Lichtenberg, Bennet Thorpe, Kevin Kiernan-Molloy)

Karakteristisk for de senere års Crazy Christmas Cabaret-tradition er scenografi og kostumer overdådige. At de otte skuespillere har lidt problemer med at udfylde de mange roller, er en anden sag, men det bliver i sig selv morsomt.

Åh jo, og kongen, kardinalen, Milady, dronningens diamanthalsbånd, Moulin Rouge, manden med jernmasken og andre svinkeærinder. Selv om Boris Johnson og Parlamentet endnu ikke har bundet en sløjfe på plottet, ender The Three Brexiteers som brexillant underholdning til 5 stjerner.

The Three Brexiteers spiller til 11. januar

Med: Vivienne Mckee, David Bateson, Katrine Falkenberg, Andrew Jeffers, Jefferson Bond, Kevin Kiernan-Molloy, Bennet Thorpe, Claus de Lichtenberg

Manuskript og instruction: Vivienne McKee

Scenografi og kostumer: Kirsten Brink

Foto: Thomas Petri

Anmeldelsen har tidligere været bragt for POV International på Instagram