TEATER // ANMELSELSE – Den får ikke for lidt, når veninderne varmer op til en aften i byen. De er søstre i ånden, veninder siden præpuberteten, de deler alt – også seksuelle erfaringer. Nå ja, og så er de alle tre ”fremmede”. De tre Queens er ikke leverpostejdanskere.

”Hvor er du fra”, spørger han. ”København”, svarer hun. ”Nej, hvor er du virkelig fra” spørger han. ”Tingbjerg”, svarer hun. Hans repressivt tolerante forsøg på et kompliment sikrer, at han i hvert fald ikke scorer hos hende.

Velkommen til haremmet

Queens udspiller sig i et kvinderum. Det er et feminint univers, hvor de tre kvinder kan lægge paraderne og være sig selv.

Der bliver udvekslet historier, mens håret bliver sat, makeuppen lagt, de første drinks indtaget. Der bliver bagtalt lidt og stukket til hinanden i al venskabelighed. Nogle gange med lidt mere brod. Men skårene klinkes, for de tre unge kvinder har et ubrydeligt bånd.

Det, der adskiller dem fra alle andre gode veninder, der varmer op til en aften i byen er, at de to har mellemøstlig baggrund (altså deres forældre har) og den tredje er … hun er i øvrigt også lesbisk, og således ”dobbeltminoritet” i det danske samfund.

Queens viser gruppen som individer

Hun har i øvrigt en hvid kæreste … nå, så må vi vel godt sige, at hun er sort. Men er det ok, at veninderne kalder kæresten en ”Becky”? Queens vender elegant, at racisme grundlæggende handler om at dele verden i dem og os. Også når man skal vælge en donor til et fælles barn.

De tre skuespillere starter lidt tøvende, men hurtigt varmer de op og åbner døren til intimsfæren. Vi får både de første erfaringer med onani og orgasmer, deres vurdering af de mænd, de samler op og ja, altså de kvinder en lesbisk samler op. Men også de racistisk/mandschauvinistiske bemærkninger hun må leve med.

Lille spejl - hvilke Queens er skønnest i landet her

Her er nogle nye kvindebilleder at spejle sig i. For dem med fremmede rødder … og for leverpostejsdanskerne. Maria-Lydie Melona Nokouda, Amira Jasmine Jensen og Ellaha Lack.

Det viser fællesskabet, men først og fremmest individualiteten. Der er kulturelle rødder og familietraditioner, men der er også amerikansk slang, der har invaderet det danske sprog – uanset etnicitet. Ligheden er større end forskellen.

Teater til tiden

Deres individuelle fortællinger handler både om at være anderledes og om at være kvinde i det moderne samfund. Det handler om en opbrudstid i forhold til familie, tro og kønsroller. Det handler nok så meget om personlige valg.

Det er ikke svært at spejle sig i og leve sig ind i. Hverken som leverpostejsdansker eller som mand.

Queens pirrer nysgerrigheden og leverer indsigt med stor humor og musikalitet, og får fire store stjerner med på vejen.

Queens spiller i kulturhuse (bl.a. Osramhuset på Nørrebro) landet rundt til 25. februar

Med: Marie-Lydie Melona Nokouda, Amira Jasmina Jensen, Ellaha Lack

Instruktion & bearbejdelse: Sandra Yi Sencindiver

Foto: Per Morten Abrahamsen

Anmeldelsen har tidligere været bragt i POV International Instagram i kort form